خانه > آشپزی > شیرنی پذی > طرز تهیه شیرینی نخود چی در منزل
طرز تهیه شیرینی نخود چی در منزل

طرز تهیه شیرینی نخود چی در منزل

طرز تهیه شیرینی نخود چی در منزل 

در این مطلب ، به محبوب‌ترین شیرینی نوروزی، یعنی شیرینی نخودچی می‌ پردازیم و طرز تهیه آن را آموزش می‌دهیم.

این شیرینی نوروزی، از آن دسته شیرینی‌هایی است که همراه با چشاندن طعم دلچسب گلاب، هل، پسته و گاهی زعفران در دهان آب می‌شود. همچنین باید اشاره کنیم که شیرینی نخودچی یک شیرینی بدون گلوتن و بدون لبنیات است که برخی از افراد برای خوردن این مواد غذایی با محدودیت مواجه هستند. این شیرینی عیدانه، اصالتی صد در صد ایرانی دارد که ریشه در شهر قزوین دارد. با طرز تهیه شیرینی نخودچی همراه ما باشید.

طرز تهیه شیرینی نخود چی در منزل

مواد اولیه شیرینی نخودچی

۱/۲ پیمانه روغن جامد در دمای اتاق
۳/۴ پیمانه پودر شکر الک شده
۱ قاشق چایخوری هل ریز و پودر شده
۱/۲ قاشق غذاخوری گلاب
۳/۴ ۱ پیمانه آرد نخودچی مرغوب
۲ تا ۳ قاشق غذاخوری پسته خرد یا خلال شده.

طرز تهیه شیرینی نخود چی در منزل :

نکات ابتدایی پخت شیرینی نخودچی :

نکته: شیرینی نخودچی با وسایل و مواد ساده و در دسترسی تهیه می‌شود. بنابراین باید آن را جزو شیرینی‌های کاملا خانگی دانست که برای عید نوروز به راحتی می‌توانید آن را درست کنید. به خصوص اینکه خمیر انعطاف پذیر و فرم پذیر آن باعث می‌شود حتی بدون قالب شیرینی، و با وسایل دم دستی و یا حتی دست آن را به اشکال مختلف در سینی فر چید.

نکته: در این آموزش طرز تهیه شیرینی نخودچی با طعم گلاب و هل ارائه شده است که طعم بی‌نظیری دارد. می‌توانید به جای آنها از زعفران هم استفاده نمایید.

نکته: یکی از مشکلات رایج در تهیه این شیرینی که پخت آن به خصوص در روزهای عید رونق می‌گیرد، منسجم نبودن خمیر آن است. مهم‌ترین دلیل این مشکل هم پودر نکردن درست قند یا هل، و یا استفاده نکردن از الک است. توجه کنید که حتی در صورت پودر بودن همه مواد، از یک الک ریز برای الک کردن آنها (شکر، هل و آرد نخودچی) استفاده کنید تا پس از آماده شدن خمیر مشکلی نداشته باشید. در صورتی که به هر دلیلی نتوانستید این کار را انجام دهید و خمیر پس از ورز دادن به خوبی یک دست نشد، می‌توانید آن را یک یا دو بار از چرخ گوشت رد کنید تا به خوبی منسجم شود.

طرز تهیه شیرینی نخودچی :

۱ روغن، شکر، هل و گلاب را در یک کاسه بزرگ با هم ترکیب کنید. اگر از همزن برقی یا میکسر استفاده می‌کنید، آن را روی سرعت متوسط تنظیم نمایید. در این صورت پس از ۲ تا ۳ دقیقه هم زدن، مخلوط روشن و کرمی می‌شود.

۲ آرد نخودچی را در کاسه الک کنید. این کار را آهسته آهسته انجام دهید و مخلوط را با سرعتی آهسته هم بزنید تا جایی که خمیر دیگر به دست نچسبد. این کار حدود یک دقیقه زمان می‌برد.

۳ حالا باید خمیر شیرینی نخودچی را با دست برای مدتی ورز دهید. بهتر است این کار را خارج از کاسه و روی یک سطح انجام دهید. برای این کار کمی آرد نخودچی روی سطح کار بپاشید و خمیر را روی آن قرار دهید. به مدت ۱۰ دقیقه خمیر را خوب ورز دهید. در این مرحله یک خمیر بسیار خشک و شکننده و البته یک دست خواهیم داشت.

۴– با یک پوشش پلاستیکی به صورت محکم کل خمیر را بپوشانید. به مدت دو ساعت خمیر شیرینی نخودچی را کنار بگذارید. آن را در یخچال قرار ندهید.

۵– فر را با دمای ۱۵۰ درجه سانتیگراد (۳۰۰ درجه فارنهایت) روشن کنید. سینی فر را نیز چرب و آردپاشی کنید. بهتر است کاغذ قنادی نیز کف آن پهن نمایید.

نکته: بهتر است که از سینی خود فر برای پخت این شیرینی استفاده نکنید. چرا که احتمالا به یکی از مشکلات رایج در پخت این شیرینی یعنی سوختن ته شیرینی قبل از پخته شدن کامل آن، دچار می‌شوید. سینی‌های آلومینیومی با رنگ روشن گزینه مناسب‌تری برای پخت این شیرینی هستند. در غیر این صورت بهتر است که حتما کاغذ قنادی را کف سینی پهن کنید.

۶– خمیر را از پلاستیک خارج کنید و آن را روی یک سطح (که روی آن آرد نخودچی پاشیده‌اید) با قطر ۱٫۸ سانتیمتر پهن کنید. حالا نوبت شماست که اگر قالب مناسب در اختیار ندارید با یک شیء مناسب، خمیر را برش بزنید. هر یک از شیرینی‌هایی که برش زده‌اید را درون سینی فر قرار دهید. بعد از اینکه تمام لایه را قالب زدید دو باره خمیر را گرد و پهن کنید تا دوباره بتوانید قالب‌های دیگری هم روی آن بزنید. این کار را تا جایی که تمامی خمیر مصرف شود ادامه دهید.

طرز تهیه خمیر شیرینی نخودچی

نکته: بین شیرینی‌ها در سینی فر حداقل ۲ تا ۳ سانتیمتر فضا بگذارید.

نکته: همانطور که گفته شد شیرینی نخودچی در طرح‌ها و اشکال مختلف تهیه می‌شود. حتی اگر هیچ وسیله خاصی برای قالب زدن پیدا نکردید به راحتی می‌توانید آنها را به شکل کره‌های هم اندازه در بیاورید. سپس با یک وسیله مانند پشت لیوان طرح‌دار، کمی روی آن فشار دهید تا هم طرحی روی شیرینی بیفتد و هم کمی پهن شود.

۷– خلال پسته‌ها را با ظرافت روی تک تک شیرینی‌ها بپاشید.

۸ سینی فر را در طبقه وسط فر قرار دهید و اجازه دهید شیرینی نخودچی به مدت ۱۵ الی ۲۰ دقیقه پخته شود. نشانه پخت این شیرینی در فر این است که رنگ آن متمایل به طلایی روشن می‌شود.

شیرینی‌ها را از فر خارج کنید و اجازه دهید برای چند دقیقه در همان سینی فر خنک شود. سپس با دقت زیاد شیرینی‌های نخودچی را از سینی جدا کنید. دقت کنید که این شیرینی شکننده است و به سادگی خرد می‌شود. پس با ملایمت آن را از سینی جدا کنید تا مهمانان عید با شیرینی‌های خرد شده روبرو نشوند.

نکته: با میزان مواد اولیه گفته شده می‌توان حدود ۳۰ عدد شیرینی (با استفاده از قالب ۱ اینچی) درست کرد. در صورتی که دوست دارید برای عید، مقادیر بیشتری از این شیرینی را درست کنید، کافیست با رعایت همین نسبت‌ها مواد اولیه بیشتری را به کار ببرید.

 

ماندگاری شیرینی نخودچی

مثل دیگر شیرینی‌های نوروزی، شیرینی نخودچی را هم از نظر ماندگاری بررسی می‌کنیم. البته اگر مقالات قبلی را مطالعه کرده باشید خودتان بهتر می‌دانید که این شیرینی هم مانند شیرینی‌های خشک قبلی ماندگاری خوبی دارد. به شرطی که آن را در شرایط مناسب نگه دارید تا چند هفته تازه نیز خواهد ماند.

همانطور که قبلا هم برای شیرینی‌های عید گفتیم، باید آنها را در جای خشک و خنک و درون یک ظرف دردار (در محکم و کیپ) نگه دارید. پس اگر منزلتان گرم است آن را در یخچال نگه دارید. همچنین اگر فکر می‌کنید محلی که برای نگهداری شیرینی نخودچی در نظر گرفته‌اید دارای رطوبت است، باید خود ظرف را نیز در یک پلاستیک قرار دهید و درب آن را محکم ببندید. مثل قبل این توضیح را می‌دهیم که اگر شیرینی‌ها را روی هم بچینید و بین آنها کاغذ روغنی پهن کنید، تازه‌تر می‌مانند و خرد نمی‌شوند.

ماندگاری شیرینی نخودچی

 

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*

10 − هشت =

bigtheme